Sabahar – Etiopisk Silkeprodusent

  Sabahar kommer fra navnet til Dronningen av Saba og det amhariske ordet for silke – Har. Sabahar produserer flotte skjerf, borddu k er  ,  sengetøy, puter, håndklær og andre produkter laget på bestilling . De fleste produktene er laget av ren silke eller en kombinasjon av silke og bumull og a lle produktene er farget med naturlige p igmenter som bl.a. kaffe, te, henna, meskelblomst og brazilwood. Cathy Marshall (bildet),  av kanadisk opprinnelse, kom først til Etiopia i 1994 som bistandsarbeider ved Oxfam Canada  og leder i dag firmaet som hun startet i 2004.

Sabahar startet produksjon med hånd-spinnersker som var tidligere pasienter fra Fistula sykehuset og har senere utvidet produksjonen med å ansette arbeidsløse kvinner i det lokale samfunnet. Akkurat nå har Sabahar 84 spinnerske og ”shemanes”, tradisjonelle vevere, som jobber full tid med eksport produksjon. Men når de har store ordre og god tilgang til kokonger har de opp til 200 spinnerske som bruker både ”Enzirt”, den tradisjonelle håndspinner metoden, og manuelle spinnemaskiner gitt av kvinner i Canada.

 

Eksporten til Europa startet med en danske som hadde et distribusjonsselskap med klienter i andre skandinaviske land. Nå eksporteres de fleste produktene til USA under ”Africa Growth and Opportunity Act” ordningen som gir afrikanske produkter kvotefri tilgang til USA. Skandinavia har også en sammenlignbar ordning som gir fri adgang til håndproduserte produkter fra utviklingsland. Sabahar eksporterer også til Danmark, Storbritannia, Japan, Australia og Sør-Afrika. Cathy Marshall sier at Japan er det nye store markedet for deres produkter. Selv om Japan er en av de største silkeproduserende land i verden, er interessen for etiopisk silke veldig høy. Hun mener at dette er grunnet den spesielle og organiske kvaliteten av etiopisk Eri silke som føles veldig annerledes fra japanske silkeprodukter og  Mulberry silke. Den etiopiske silken likner mer  lin eller bomull. Eri silke produseres av kokonger som kommer fra kastor-ormer og er veldig motstandsdyktig og fuktighetsabsorberende.

 

Sabahar vil gjerne utvide produksjonen men problemet har alltid vært å få uavbrutt tilgang til råmateriale. Fremming av silkeormfarmer ikke er prioritert i Etiopia og Sabahar må i perioder importere silke fra India og Uganda for å dekke behovet. Rå kokong for Eri silke får de fra kooperativer av silkeorm farmer i sør Etiopia, Kombolcha, Amhara regionen, Tigrai og spesielt fra deres største leverandør i Arba-Minch.  

  

 Hun estimerer at det tar 300 ormer og 2 måneder, en dags spinning og 6 timers veving for å produsere silke til etskjerf. Bare billig arbeidskraft sikrer at varene kan selges lokalt og internasjonalt. Nå planlegger Sabahar å starte egne farmer og treningssentre i samarbeid med Ministry of Agriculture som kan være en modell i silkeproduksjon. Fairtrade sertifisering er også en prioritet og Sabahar har allerede startet prosjektet med å sertifisere silkeproduktene sine.  

 

Sabahar ønsker å sikre seg større eksportmarkeder og inviterer norske importører til bedriften.

 

 


Source: Skrevet av Tehetena Woldemariam   |   Bookmark and Share